Kräftpremiären

Datumet för när det är kräftpremiär är ganska osäkert och varför det är så skall vi berätta här.

Fram till 1994 så var det förbud mot att fiska kräftor i Svenska sjöar under vissa tider på året. Datumen för förbudet att fiska kräftor ändrade flera gånger från dess att det år 1878 blev förbjudet att i Hjälmaren fiska kräftor under juni och juli månad. Det var ett tag så utbrett att du inte fick fiska kräftor mellan den 1 november och den 7 augusti, detta gör att datumet för kräftpremiären blev den 8 augusti.

Nu finns det andra som säger att det skall vara kräftpremiär dagen efter den första onsdagen i augusti då man under 1980-talet ändrade så att förbudet gällde mellan 1 januari och den 1 onsdagen i augusti. Det finns även de som hävdar att kräftpremiären infaller den andra torsdagen i augusti.

Idag finns inte längre något allmänt förbud mot att fiska kräftor i Sverige även om det fortfarande är förbjudet i vissa sjöar under vissa perioder. Vi importerar även så mycket kräftor från andra länder vilket gör att vi kan äta kräftor året runt och behöver egentligen inget datum att fira våran kräftpremiär. Men då vi på temadagar.se har våra rötter på västkusten så gillar vi kräftor och tycker att vi skall fira dem på ett fast datum, så firar vi kräftpremiären den 8 augusti varje år.

Läs 7 tips till kräftskivan: dukning, tillbehör, festlekar, drycker – och gratis sånghäfte!

När är Kräftpremiären 2021?

Kräftpremiären är alltid den 8 augusti.

Hur många dagar är det kvar till Kräftpremiären?

Det är 156 dagar kvar till Kräftpremiären.


Missa aldrig när Kräftpremiären infaller nästa gång!

Köp vår kalender eller bli medlem i Temadagar.se's vänner så får du tillgång till alla våra temadagar i din digitala kalender. Kalendern kan du visa ut i din digitala privata eller jobb-kalender vilket gör att du enkelt kan hålla dig uppdaterad om när olika temadagar infaller.

Taggar:

8 augusti, kräftfiske, kräftor, kräftpremiär, Kräftpremiären,

Vi förstår att du inte är här för annonserna men vi ser att du har Adblock aktiverat i din webbläsare vilket gör oss lite ledsna. Temadagar.se drivs nämligen av de intäkter vi får från annonserna vi har på sidan, detta gör att du behöver vitlista temadagar.se i ditt adblock-verktyg för att ha möjlighet att besöka vår hemsida.

Tack för din förståelse!