Kräftpremiären

Datumet för när det är kräftpremiär är ganska osäkert och varför det är så skall vi berätta här.

Fram till 1994 så var det förbud mot att fiska kräftor i Svenska sjöar under vissa tider på året. Datumen för förbudet att fiska kräftor ändrades flera gånger från dess att det år 1878 blev förbjudet att i Hjälmaren fiska kräftor under juni och juli månad. Det var ett tag så utbrett att du inte fick fiska kräftor mellan den 1 november och den 7 augusti. Detta gör att datumet för kräftpremiären blev den 8 augusti.

Nu finns det andra som säger att det skall vara kräftpremiär dagen efter den första onsdagen i augusti. Detta då man under 1980-talet ändrade så att förbudet gällde mellan 1 januari och den 1 onsdagen i augusti. Det finns även de som hävdar att kräftpremiären infaller den andra torsdagen i augusti.

Idag finns inte längre något allmänt förbud mot att fiska kräftor i Sverige. Det är dock fortfarande förbjudet i vissa sjöar under vissa perioder. Vi importerar samtidigt så mycket kräftor från andra länder vilket gör att vi kan äta kräftor året runt. Därför behöver vi egentligen inget datum att fira vår kräftpremiär. Vi på temadagar.se har våra rötter på västkusten, gillar kräftor och tycker att vi skall fira dem på ett fast datum. Därför har vi med kräftpremiären den 8 augusti i vår kalender.

Läs 7 tips till kräftskivan: dukning, tillbehör, festlekar, drycker – och gratis sånghäfte!

Kräftpremiären är alltid den 8 augusti, dagen infaller nästa gång den 8 augusti 2024.

Det är 46 dagar kvar till Kräftpremiären.


Missa aldrig en temadag igen!

Köp vår kalender eller bli medlem i Temadagar.se's vänner så får du tillgång till alla våra temadagar i din digitala kalender. Kalendern kan du visa ut i din digitala privata eller jobb-kalender vilket gör att du enkelt kan hålla dig uppdaterad om när olika temadagar infaller. Blir du medlem i Temadagar.se's vänner får du nu även vårt månadsvisa nyhetsbrev med information om kommande temadagar och annat unikt innehåll.

Kategorier:

Mat- och dryckesdagar
Yrkesgrupper

Taggar:

8 augusti, kräftfiske, kräftor, kräftpremiär, Kräftpremiären