Lösenordsbytardagen

Den 20 januari varje år firades Lösenordsbytardagen som instiftades av PC för Alla som var Sveriges största och mest lästa datortidning år 2010. Huvudsyftet med dagen är att informera och påminna alla om att det är viktigt att hålla sina löenord uppdaterade. Samtidigt är det viktigt att du har ett säkert lösenord. Teorin bakom dagen är att du bör byta ut samtliga dina lösenord minst en gång per år för att undvika att det kommer i orätta händer. Detta är en teori som diskuterats flitigt de senaste åren då det idag finns säkra lösenordshanterare vilket är anledningen till att dagen längre inte uppmärksammas. Med hjälp av dessa kan du skapa starka och unika lösenord för varje inloggning.

Olika lösenord är olika säkra. Ett osäkert lösenord kan enklare listas ut än ett säkert genom s k ”Brute force” eller enkelheten att komma ihåg det. Vi rekommenderar att du använder dig av ett säkert lösenord. Ett säkert lösenord bör innehålla minst 8 tecken. Minst en av dessa skall vara en gemen bokstav och minst en VERSAL. Lösenordet bör även innehålla minst en siffra och minst ett specialtecken som t ex *, %, # eller @.

Lösenordet ska du aldrig skriva ner någonstans utan du bör ha ett lösenord som du kan komma ihåg. Detta för att ditt dokument kan komma i orätta händer. Lösenordshanyterare som t ex Bitwarden eller LastPass ses dock som säkra tjänster av säkerhetsexperter. Och det är därför säker att lagra sina lösenord där.

Skapa ett säkert lösenord inför Lösenordsbytardagen

Ta en mening med minst 8 ord som du kommer ihåg. T ex ”Jag tycker att det är bra med ett säker lösenord”. Denna kan du göra om genom att först ta den första bokstaven i varje ord. Du får då ”jtadäbmesl”. Byt ut alla å, ä, ö, ü och é mot a, o, u och e då alla sidor inte stödjer lösenord med svenska tecken. Efter detta kan du välja att byta ut vissa av bokstäverna mot siffror eller specialtecken. T ex i och l mot 1, e mot 3, a mot 4, s mot 5, g mot 6, t mot 7, g eller q mot 9 och o mot 0.

Detta gör att vi får ett lösenord som kan se ut såhär ”j74d4bm3s1”. Byt ut någon eller några av de gemena bokstäverna till versala. Byt även ut något av tecknen mot ett specialtecken. T ex 5 eller s mot $ eller o eller 0 mot ¤. I slutändan har du då ett lösenord som kan se ut såhär ”J74d4Bm3$1”.

Tänk på att inte använda samma lösenord på fler än ett ställe.

Vi har just nu ingen information om när Lösenordsbytardagen infaller nästa gång, vi vet inte ens om det är under 2022 eller 2023. Om du har information om dagen så kontakta gärna oss.

Lösenordsbytardagen är instiftad av PC för Alla.


Missa aldrig när Lösenordsbytardagen infaller nästa gång!

Köp vår kalender eller bli medlem i Temadagar.se's vänner så får du tillgång till alla våra temadagar i din digitala kalender. Kalendern kan du visa ut i din digitala privata eller jobb-kalender vilket gör att du enkelt kan hålla dig uppdaterad om när olika temadagar infaller.

Taggar:

20 januari, lösenord, lösenordsbytardagen,

Vi förstår att du inte är här för annonserna och vi ser att du har Adblock aktiverat i din webbläsare vilket gör oss lite ledsna. Temadagar.se drivs av de intäkter vi får från annonserna vi har på sidan. Detta gör att vi önskar att du vitlistar temadagar.se i ditt adblock-verktyg för att sidan ska fortsätta utvecklas.

Tack för din förståelse!