temadagar.se logotype

Nyårsafton

Inte alla länder i hela världen firar slutet av ett år på detta datum, men i Sverige och de länder som har gregoriansk kalender så är det den 31 december som gäller. Dagen, aftonen och dagen efter är förknippade med firande, familj och vänner. Mycket handlar om tolvslaget, ett moment där de flesta går ut och skjuter upp fyrverkerier eller tittar på när himlen täcks av explosioner. Många väljer att skåla i champagne eller annan god dryck och önskar nära och kära ett gott nytt år. Vissa erlägger även nyårslöften för att sätta mål kring förbättring av sig själv bland annat genom att sluta göra vissa saker och börja göra andra. I Sverige tittar en del också på TV där en nyårsvärd läser upp de första klassiska raderna ut dikten Nyårsklockan (som egentligen är en översättning från en engelsk dikt):

”Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
mot rymdens norrskenssky och markens snö;
det gamla året lägger sig att dö
Ring själaringning öfver land och vatten!

Ring in det nya och ring ut det gamla
i årets första, skälfvande minut…”

Nyårsfesten är en av årets största fester! Läs tips inför nyårsfesten och ladda hem ett färdigt nyårsquiz om årets som gått!


När är Nyårsafton 2019?

Nyårsafton 2019 infaller den 31 december.


Vill du också kunna se direkt i din kalender vilken temadag som firas när? Du kan nu köpa hela vår kalenderfil och lägga in den i kalendern i din telefon eller dator. Läs mer om hur du köper kalendern här.

Andra temadagar samma dag:

Inga

Taggar:

31 December
Nyårsafton
Tolvslaget