Sten Stures ben

Året var 1520, platsen var Åsundens is vid Bogesund och det hela var ett slag mellan Sverige och Danmark. På den svenska sidan stod Sten Sture den yngre med sina soldater. På den danska sidan stod Kristian Tyrann med sina. Sten Sture blev under slaget träffad av en kanonkula som totalt krossade hans ben. Detta var en av anledningarna till att danskarna sedan vann slaget som gjorde att de senare tog makten över Sverige.

Vi har i Sverige sedan år 2009 firat Sten Stures ben för att hedra vår forne regent Sten Sture och hans förlorade ben. Dagen firas genom att kasta kanonkulor i form av snöbollar på varandra samt äta upp kanonkulorna i form av chokladbollar.

Sten Stures ben är alltid den 19 januari, dagen infaller nästa gång den 19 januari 2025.

Det är 180 dagar kvar till Sten Stures ben.


Missa aldrig en temadag igen!

Köp vår kalender eller bli medlem i Temadagar.se's vänner så får du tillgång till alla våra temadagar i din digitala kalender. Kalendern kan du visa ut i din digitala privata eller jobb-kalender vilket gör att du enkelt kan hålla dig uppdaterad om när olika temadagar infaller. Blir du medlem i Temadagar.se's vänner får du nu även vårt månadsvisa nyhetsbrev med information om kommande temadagar och annat unikt innehåll.

Kategorier:

Roliga temadagar

Taggar:

19 januari, Kristian Tyrann, Sten Sture, sten stures ben

Andra temadagar 19 januari:

Internationella popcorndagen