Tulpanens dag

Tulpanen är en av få blommor som har en alldeles egen dag. I januari är tulpansäsongen i full gång och sedan 1990 firar vi tulpanens dag den 15 januari. Det är ett sätt att uppmärksamma att högsäsongen för denna populära blomma är här.

Svenskar är generellt mycket förtjusta i tulpaner. Det finns tulpanodlingar från Malmö i söder till Sundsvall i norr och varje år odlas ca 160 miljoner tulpaner i Sverige. Det gör tulpanen till den i särklass mest odlade snittblomman i Sverige. Tulpaner som kommer från svenska trädgårdar känns igen på att de är märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige. Merparten av tulpanerna är dessutom märkta med certifieringen Svenskt sigill klimat.

En bukett med nyskördade tulpaner piggar upp i vintermörkret och förmedlar hopp om vår och ljusare tider. Det finns en uppsjö av olika sorter och färger på tulpanerna. I början av säsongen är de enkla sorterna i rena färger vanligast, men ju längre säsongen går desto rikare blir utbudet med fler fyllda och tvåfärgade sorter. En del tulpansorter doftar även riktigt gott!

Så lyckas du med dina tulpaner

  1. Skär av 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Då tar tulpanerna lättare upp vatten.
  2. Placera tulpanerna i en vas med kallt vatten. Låt förpackningen sitta kvar ca 1 timme om du vill ha raka stjälkar. Ta sedan bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den. Ju svalare tulpanerna står desto längre håller de.

Mer information om tulpaner hittar du på tulpanguiden.se

När är Tulpanens dag 2024?

Tulpanens dag är alltid den 15 januari.

Tulpanens dag är instiftad av Blomsterfrämjandet.

Hur många dagar är det kvar till Tulpanens dag?

Det är 112 dagar kvar till Tulpanens dag.Missa aldrig när Tulpanens dag infaller nästa gång!

Köp vår kalender eller bli medlem i Temadagar.se's vänner så får du tillgång till alla våra temadagar i din digitala kalender. Kalendern kan du visa ut i din digitala privata eller jobb-kalender vilket gör att du enkelt kan hålla dig uppdaterad om när olika temadagar infaller.

Taggar:

15 januari, Blomsterfrämjandet, Tulpandagen, Tulpanens dag, Tulpaner,

Andra temadagar 15 januari:

Blue Monday
Martin Luther King-dagen

Vi förstår att du inte är här för annonserna och vi ser att du har Adblock aktiverat i din webbläsare vilket gör oss lite ledsna. Temadagar.se drivs av de intäkter vi får från annonserna vi har på sidan. Detta gör att vi önskar att du vitlistar temadagar.se i ditt adblock-verktyg för att sidan ska fortsätta utvecklas.

Tack för din förståelse!