Askonsdagen

Askonsdagen är den första dagen i fastetiden, vilken firas av vissa grenar inom kristendomen. Att fasta innebär att avstå från vissa beteenden och ibland även mat, beroende på sin tro och tradition. Fastetiden börjar på Askonsdagen och pågår under fyrtio dagar, dock är det alltid exakt 46 dagar från Askonsdagen till Påskdagen (som alltid är en söndag). Innan Askonsdagen har både Fastlagssöndagen och Fettisdagen firats.

Traditionellt sett ströddes aska på troenden som denna dag fokuserade extra på förlåtelse och bättring, vilket dagen har fått sitt namn från. Enligt bibeln markerar Askonsdagen början på Jesus resa genom öknen, även Moses fyrtio dagar på Sinaiberget ses som en analogi till dagens fasteperiod.

Vi har just nu ingen information om när Askonsdagen infaller nästa gång, vi vet inte ens om det är under 2023 eller 2024. Om du har information om dagen så kontakta gärna oss.


Missa aldrig när Askonsdagen infaller nästa gång!

Köp vår kalender eller bli medlem i Temadagar.se's vänner så får du tillgång till alla våra temadagar i din digitala kalender. Kalendern kan du visa ut i din digitala privata eller jobb-kalender vilket gör att du enkelt kan hålla dig uppdaterad om när olika temadagar infaller.

Taggar:

Askonsdagen, Onsdagen efter fettisdagen,

Vi förstår att du inte är här för annonserna och vi ser att du har Adblock aktiverat i din webbläsare vilket gör oss lite ledsna. Temadagar.se drivs av de intäkter vi får från annonserna vi har på sidan. Detta gör att vi önskar att du vitlistar temadagar.se i ditt adblock-verktyg för att sidan ska fortsätta utvecklas.

Tack för din förståelse!