temadagar.se logotype

Halloween

Halloween är en av världens mest uppmärksammade temadag, det är många som undrar varför vi firar Hallowen och när Halloween infaller.

Halloween infaller varje år den 31 oktober, det spelar ingen roll vilket år det är. Många i Sverige blandar ihop Halloween med Alla helgons dag som alltid infaller på lördagen som är mellan 31 oktober och 6 november. Att fira Halloween i Sverige är en modern företeelse jämfört med till exempel Storbritannien eller USA. Det var inte förrän i början av 1990 som högtiden började ges mycket uppmärksamhet i Sverige och som företag började marknadsföra den. Sedan dess har högtiden vunnit mycket popularitet år för år och försäljningen av Halloweenrelaterade saker har ökat exponentiellt. Halloween firas i många hushåll runt om i vårt avlånga land, den firas på olika sätt beroende på vem som firar den men oftast firas Halloween genom att man klär ut sig i diverse utklädnader, t ex spökkostymer, därefter går man runt bland sina grannar och frågar ”bus eller godis”. De flesta hem idag har fyllt på godisförrådet hemma för att inte behöva åka på något bus från de barn/ungdomar som är ute och försöker skrämma upp sina grannar. Glöm alltså inte att fylla på godisförrådet eller köpa din halloweenkostym i tid så att du inte missar den härliga fest som Halloween är. Svenskarna omsätter ungefär en miljard kronor på Halloweenfirandet varje år, vilket innebär att festligheterna gått om andra etablerade högtider, så som Valborg.

Halloween kommer ursprungligen från helgdagen Samhain som firades av kelterna på Irland och Skottland. Under svälten på Irland under 1800-talet tog irländarna med sig firandet till USA, där utvecklades dagen tillsammans med hjälp av bl a Guy Fawkes night till den dag som firas idag.

I Sverige har vi firat Halloween i mindre skala sedan 1950-talet men det var först under 1990-talet som firandet tog fart och spred sig över hela landet. Idag, åren 2016, 2017 och 2018 firas dagen med många privata fester, men även fester arrangerade av nattklubbar och studentkårer är vanliga. Man träffar ofta vänner och äter t ex pumpasoppa eller svart pasta denna dagen samtidigt som man sitter i sin utklädnad och har det skoj.

Namnet Halloween kan spåras tillbaka till 1500-talet och är ett skotskt namn för ’all hallow’s eve’, vilket är kvällen före All Hallows Day.

Halloweenfest är kul både för stora och små! Här får du tips och idéer för Halloweenfest både för barn och vuxna. Maten, kostymerna, dekorationerna och lekarna!

Letar du efter Halloweenkläder och halloweendekorationer så hittar du det på coolstuff.se. De har maskeraddräkter och maskeradtillbehör i alla kategorier, spelar ingen roll om du vill klä ut dig som en zombie, vampyr, pirat, eller bara vill vara snygg på halloween 2019.

Klä ut dig till ett läskigt spöke när det vankas Halloweenfest!

Happy Halloween!


När är Halloween 2019?

Halloween 2019 infaller den 31 oktober.


Vill du också kunna se direkt i din kalender vilken temadag som firas när? Du kan nu köpa hela vår kalenderfil och lägga in den i kalendern i din telefon eller dator. Läs mer om hur du köper kalendern här.

Andra temadagar samma dag:

Grannens dag
Magins dag
Världsspardagen

Taggar:

31 Oktober
Halloween