Halloween

Halloween är en av världens mest uppmärksammade temadagar. Det är många som undrar; när är Halloween och varför firar vi Halloween, det ska vi försöka svara på här.

Halloween infaller varje år den 31 oktober, det spelar ingen roll vilket år det är. Många i Sverige blandar ihop Halloween med Alla helgons dag som alltid infaller på lördagen som är mellan 31 oktober och 6 november. Att fira Halloween i Sverige är en modern företeelse jämfört med till exempel Storbritannien eller USA. Det var inte förrän i början av 1990 som högtiden började ges mycket uppmärksamhet i Sverige och som företag började marknadsföra den. Sedan dess har högtiden vunnit mycket popularitet år för år och försäljningen av Halloweenrelaterade saker har ökat exponentiellt. Halloween firas i många hushåll runt om i vårt avlånga land, den firas på olika sätt beroende på vem som firar den men oftast firas Halloween genom att man klär ut sig i diverse utklädnader, t ex spökkostymer, därefter går man runt bland sina grannar och frågar ”bus eller godis”. De flesta hem idag har fyllt på godisförrådet hemma för att inte behöva åka på något bus från de barn/ungdomar som är ute och försöker skrämma upp sina grannar. Glöm alltså inte att fylla på godisförrådet eller köpa din halloweenkostym i tid så att du inte missar den härliga fest som Halloween är. Svenskarna omsätter ungefär en miljard kronor på Halloweenfirandet varje år, vilket innebär att festligheterna gått om andra etablerade högtider, så som Valborg.

Halloween kommer ursprungligen från helgdagen Samhain som firades av kelterna på Irland och Skottland. Under svälten på Irland under 1800-talet tog irländarna med sig firandet till USA, där utvecklades dagen tillsammans med hjälp av bl a Guy Fawkes night till den dag som firas idag.

I Sverige har vi firat Halloween i mindre skala sedan 1950-talet men det var först under 1990-talet som firandet tog fart och spred sig över hela landet. Idag, åren 2016, 2017 och 2018 firas dagen med många privata fester, men även fester arrangerade av nattklubbar och studentkårer är vanliga. Man träffar ofta vänner och äter t ex pumpasoppa eller svart pasta denna dagen samtidigt som man sitter i sin utklädnad och har det skoj.

Namnet Halloween kan spåras tillbaka till 1500-talet och är ett skotskt namn för ’all hallow’s eve’, vilket är kvällen före All Hallows Day.

Halloweenfest är kul både för stora och små! Här får du tips och idéer för Halloweenfest både för barn och vuxna. Maten, kostymerna, dekorationerna och lekarna!

Letar du efter Halloweenkläder och halloweendekorationer så hittar du det på coolstuff.se. De har maskeraddräkter och maskeradtillbehör i alla kategorier, spelar ingen roll om du vill klä ut dig som en zombie, vampyr, pirat, eller bara vill vara snygg på halloween 2019.

Klä ut dig till ett läskigt spöke när det vankas Halloweenfest!

Happy Halloween!

När är Halloween 2020?

Halloween är alltid den 31 oktober.

Hur många dagar är det kvar till Halloween?

Det är 40 dagar kvar till Halloween.


Taggar:

31 Oktober
Halloween

Vi förstår att du inte är här för annonserna men vi ser att du har Adblock aktiverat i din webbläsare vilket gör oss lite ledsna. Temadagar.se drivs nämligen av de intäkter vi får från annonserna vi har på sidan, detta gör att du behöver vitlista temadagar.se i ditt adblock-verktyg för att ha möjlighet att besöka vår hemsida.

Tack för din förståelse!