Halloween

Halloween är en av världens mest uppmärksammade temadagar. Det är många som undrar; när är Halloween och varför firar vi Halloween, det ska vi försöka svara på här.

Halloween infaller varje år den 31 oktober. Det finns många i Sverige som blandar ihop Halloween med Alla helgons dag som alltid infaller på lördagen som är mellan 31 oktober och 6 november. Att fira Halloween i Sverige är en modern företeelse jämfört med till exempel Storbritannien eller USA. Det var inte förrän i början av 1990 som högtiden började ges mycket uppmärksamhet i Sverige. Det var nämligen då som företag började marknadsföra den. Sedan dess har högtiden vunnit mycket popularitet år för år och försäljningen av Halloweenrelaterade saker har ökat exponentiellt. Halloween firas i många hushåll runt om i vårt avlånga land.

Dagen firas på olika sätt beroende på vem som firar den men oftast firas Halloween genom att man klär ut sig i diverse utklädnader, t ex spökkostymer. Därefter går man runt bland sina grannar och frågar ”bus eller godis”. De flesta hem idag har fyllt på godisförrådet för att inte behöva åka på något bus från de barn/ungdomar som är ute och försöker skrämma upp sina grannar. Glöm alltså inte att fylla på godisförrådet eller köpa din halloweenkostym i tid så att du inte missar den härliga fest som Halloween är. Svenskarna omsätter ungefär en miljard kronor på Halloweenfirandet varje år. Vilket innebär att festligheterna gått om andra etablerade högtider, så som Valborg, i omsättning.

Halloweens ursprung

Halloween kommer ursprungligen från helgdagen Samhain som firades av kelterna på Irland och Skottland. Under svälten på Irland under 1800-talet tog irländarna med sig firandet till USA. Där utvecklades dagen tillsammans med hjälp av bl a Guy Fawkes night till den dag som firas idag.

I Sverige har vi firat Halloween i mindre skala sedan 1950-talet. Men det var först under 1990-talet som firandet tog fart och spred sig över hela landet. Idag firas dagen med många privata fester, men även fester arrangerade av nattklubbar och studentkårer är vanliga. Man träffar ofta vänner och äter t ex pumpasoppa eller svart pasta denna dagen samtidigt som man sitter i sin utklädnad och har det skoj.

Namnet Halloween kan spåras tillbaka till 1500-talet och är ett skotskt namn för ’all hallow’s eve’, vilket är kvällen före All Hallows Day.

Halloweenfest är kul både för stora och små! Här får du tips och idéer för Halloweenfest både för barn och vuxna. Maten, kostymerna, dekorationerna och lekarna!

Klä ut dig till ett läskigt spöke när det vankas Halloweenfest!

Happy Halloween!

Halloween är alltid den 31 oktober, dagen infaller nästa gång den 31 oktober 2024.

Det är 99 dagar kvar till Halloween.


Missa aldrig en temadag igen!

Köp vår kalender eller bli medlem i Temadagar.se's vänner så får du tillgång till alla våra temadagar i din digitala kalender. Kalendern kan du visa ut i din digitala privata eller jobb-kalender vilket gör att du enkelt kan hålla dig uppdaterad om när olika temadagar infaller. Blir du medlem i Temadagar.se's vänner får du nu även vårt månadsvisa nyhetsbrev med information om kommande temadagar och annat unikt innehåll.

Kategorier:

Högtider
Roliga temadagar

Taggar:

31 Oktober, Halloween