Midsommarafton

Varför firar vi midsommar?

Midsommarafton som ofta förkortas midsommar firas på varierande datum varje år. Dagen firas alltid med närhet till sommarsolståndet. Sommarsolståndet är årets ljusaste dag för oss som bor på norra halvklotet och det är med anledning av ljuset som vi firar midsommarafton. Troligtvis kommer firandet från soldyrkan eller Midsommarblot som båda omnämns i historiska källor men helt säker på ursprunget är ingen. Midsommar är en av de största högtiderna vi har i Sverige och den stora högtid som inte har kristlig grund.

Hur firar vi midsommar?

Firandet av midsommar består ofta i en midsommarlunch bestående av sill, färskpotatis och annan traditionsenlig mat. Till det dricks det oftast nubbe och sjungs en snapsvisa eller två. Efterrätten kan med fördel bestå av jordgubbar och vaniljglass.

Efter midsommarlunchen är det dags att dansa runt midsommarstången. Där sjungs och dansas det till bland annat Små grodorna, Räven raskar över risen och Mormors lilla kråka. På många platser i Sverige sker större midsommarfiranden som arrangeras av föreningar eller grannsällskap för att fira tillsammans. Då brukar en riktigt stor midsommarstång resas och inte sällan finns det ett band som spelar musik som alla kan dansa till. Om du inte dansar runt stången eller vill ha mer underhållning framåt kvällen finns det många andra utomhuslekar som passar väldigt bra på ett midsommarfirande.

När kvällen närmar sig passar det bra att grilla vilket ofta sker i trädgårdar där vänner eller grannar sluter upp för en gemensam måltid. Idag finns det många olika alternativ att lägga på grillen och varför inte grilla lite grönsaker eller halloumi i år för att variera lite.

Myter om midsommar

Enligt folktron så ska du hålla sig från att bada på midsommar. Detta då Näcken håller till i vattnet och skrämmer de badande.

Som tjej eller ogift kvinna skall du enligt traditionen i tystnad plocka sju olika sorters blommor. Sedan klättra över sju gärdesgårdar innan du lägger blommorna under kudden för att i drömmarna få se din framtida man.

Läs mer om varför vi firar midsommar och få en hel massa tips och idéer inför Midsommarfirandet och gratis sångblad till midsommarbordet!

Midsommarafton infaller nästa gång den 21 juni 2024.

Midsommarafton infaller fredagen som infaller 19 till 25 juni.

Det är 63 dagar kvar till Midsommarafton.

Midsommarlekar

Missa aldrig en temadag igen!

Köp vår kalender eller bli medlem i Temadagar.se's vänner så får du tillgång till alla våra temadagar i din digitala kalender. Kalendern kan du visa ut i din digitala privata eller jobb-kalender vilket gör att du enkelt kan hålla dig uppdaterad om när olika temadagar infaller. Blir du medlem i Temadagar.se's vänner får du nu även vårt månadsvisa nyhetsbrev med information om kommande temadagar och annat unikt innehåll.

Kategorier:

Högtider

Taggar:

midsommar, Midsommarafton