temadagar.se logotype

Midsommarafton

Midsommarafton som ofta förkortas midsommar firas på varierande datum varje år men alltid med närhet till sommarsolståndet. Sommarsolståndet är årets ljusaste dag för oss som bor på norra halvklotet och det är med anledning av ljuset som vi firar midsommarafton. Midsommar är en av de största högtiderna vi har i Sverige och firas friskt över hela landet med bland annat dans runt midsommarstången och utelekar. Firandet består ofta i att man äter sill, färskpotatis och annan svensk mat, till det dricks det oftast nubbe och efterrätten består av jordgubbar och vaniljglass.

Enligt folktron så ska man hålla sig från att bada på midsommar då Näcken håller till i vattnet och skrämmer de badande. Som tjej skall man enligt traditionen även plocka sju olika sorters blommor, dessa skall man sedan stoppa under sin kudde för att i drömmarna sedan få se sin framtida man.

Läs mer om varför vi firar midsommar och få en hel massa tips och idéer inför Midsommarfirandet och gratis sångblad till midsommarbordet!


När är Midsommarafton 2020?

Midsommarafton 2020 infaller den 19 juni.

Midsommarafton infaller fredagen som infaller 19 till 25 juni.


Vill du också kunna se direkt i din kalender vilken temadag som firas när? Du kan nu köpa hela vår kalenderfil och lägga in den i kalendern i din telefon eller dator. Läs mer om hur du köper kalendern här.

Andra temadagar samma dag:

Frisörens dag
Internationella flanerardagen

Taggar:

midsommar
Midsommarafton