Midsommarafton

Varför firar vi midsommar?

Midsommarafton som ofta förkortas midsommar firas på varierande datum varje år men alltid med närhet till sommarsolståndet. Sommarsolståndet är årets ljusaste dag för oss som bor på norra halvklotet och det är med anledning av ljuset som vi firar midsommarafton. Troligtvis kommer firandet från soldyrkan eller Midsommarblot som båda omnämns i historiska källor men helt säker på ursprunget är ingen. Midsommar är en av de största högtiderna vi har i Sverige och den stora högtid som inte har kristlig grund.

Hur firar vi midsommar?

Firandet består ofta i en midsommarlunch bestående av sill, färskpotatis och annan traditionsenlig mat, till det dricks det oftast nubbe och sjungs en snapsvisa eller två och efterrätten kan med fördel bestå av jordgubbar och vaniljglass.

Efter midsommarlunchen är det dags att dansa runt midsommarstången, där sjungs och dansas det till bland annat Små grodorna, Räven raskar över risen och Mormors lilla kråka. På många platser i Sverige sker större midsommarfiranden som arrangeras av föreningar eller grannsällskap för att fira tillsammans. Då brukar en riktigt stor midsommarstång resas och inte sällan finns det ett band som spelar musik som alla kan dansa till. Om du inte dansar runt stången eller vill ha mer underhållning framåt kvällen finns det många andra utomhuslekar som passar väldigt bra på ett midsommarfirande. Klicka på bannern längst ner för tips på lekar.

När kvällen närmar sig passar det bra att grilla vilket ofta sker i trädgårdar där vänner eller grannar sluter upp för en gemensam måltid. Idag finns det många olika alternativ att lägga på grillen och varför inte grilla lite grönsaker eller halloumi i år för att variera lite.

Myter om midsommar

Enligt folktron så ska du hålla sig från att bada på midsommar då Näcken håller till i vattnet och skrämmer de badande.

Som tjej eller ogift kvinna skall du enligt traditionen i tystnad plocka sju olika sorters blommor och sedan klättra över sju gärdesgårdar innan du lägger blommorna under kudden för att i drömmarna få se din framtida man.

Läs mer om varför vi firar midsommar och få en hel massa tips och idéer inför Midsommarfirandet och gratis sångblad till midsommarbordet!

När är Midsommarafton 2021?

Midsommarafton 2021 är den 25 juni.

Midsommarafton infaller fredagen som infaller 19 till 25 juni.

Midsommarafton är en ledig dag.

Hur många dagar är det kvar till Midsommarafton?

Det är 241 dagar kvar till Midsommarafton.

Midsommarlekar

Taggar:

midsommar
Midsommarafton

Vi förstår att du inte är här för annonserna men vi ser att du har Adblock aktiverat i din webbläsare vilket gör oss lite ledsna. Temadagar.se drivs nämligen av de intäkter vi får från annonserna vi har på sidan, detta gör att du behöver vitlista temadagar.se i ditt adblock-verktyg för att ha möjlighet att besöka vår hemsida.

Tack för din förståelse!