Nikolausdagen

Den 6e december varje år firas Nikolausdagen. Även om vi i Sverige inte firar Saint Nicholas (St Nikolaus), så görs det i en del andra europeiska länder. Lite som vi i Sverige är vana med att fira på julafton isället för juldagen firar man Saint Nicholas födelsedag dagen innan Nikolausdagen, alltså den 5e december. Det är då han och hans hjälpare kommer förbi husen och lämnar paket. Idag är det framförallt en spännande och festlig tid för barn och man samlas ofta hela familjen.

Saint Nicholas ursprung och den traditionen som tillhör firandet av hans födelsedag är omdiskuterat. Men en version skriver att hans person är baserad på ett Turkiskt helgon. Dock brukar man till exempel i Nederländerna referera till att han kommer med ångbåt från Spanien. Dessutom finns idag många diskussioner kring den figur som är hans hjälpare, ibland kallad Svarte Petter.

Det är mer ovanligt att fira helgon i Sverige än i andra europeiska länder på grund av vår mer Luteranska kulturhistoria. Men andra exempel på temadagar som är (delvis) baserade på en helig figur är Mårten Gås och Lucia.

Nikolausdagen är alltid den 6 december, dagen infaller nästa gång den 6 december 2024.

Det är 196 dagar kvar till Nikolausdagen.


Missa aldrig en temadag igen!

Köp vår kalender eller bli medlem i Temadagar.se's vänner så får du tillgång till alla våra temadagar i din digitala kalender. Kalendern kan du visa ut i din digitala privata eller jobb-kalender vilket gör att du enkelt kan hålla dig uppdaterad om när olika temadagar infaller. Blir du medlem i Temadagar.se's vänner får du nu även vårt månadsvisa nyhetsbrev med information om kommande temadagar och annat unikt innehåll.

Kategorier:

Högtider

Taggar:

6 december, Nikolausdagen, Saint Nicholas Day

Andra temadagar 6 december:

Inga