Nikolausdagen

Även om vi i Sverige inte firar Saint Nicholas (St Nikolaus), så görs det i en del andra europeiska länder. Lite som vi i Sverige är vana med på julafton firar man Saint Nicholas födelsedag på aftonen också, den 5e december, då han och hans hjälpare kommer förbi husen och lämnar paket. Idag är det framförallt en spännande och festlig tid för barn och man samlas ofta med familjen.

Ursprunget av Saint Nicholas och den traditionen som tillhör firandet av hans födelsedag är omdiskuterat, men en version skriver att hans person är baserad på ett Turkiskt helgon. Dock brukar man till exempel i Nederländerna referera till att han kommer med ångbåt från Spanien. Dessutom finns idag många diskussioner kring den figur som är hans hjälpare, ibland kallad Svarte Petter.

Det är mer ovanligt att fira helgon i Sverige än i andra europeiska länder på grund av vår mer Luteranska kulturhistoria, men andra exempel på temadagar som är (delvis) baserade på en helig figur är Mårten Gås och Lucia.

Fira julen med stil, köp en jultröja från jul-troja.se!

När är Nikolausdagen 2021?

Nikolausdagen är alltid den 6 december.

Hur många dagar är det kvar till Nikolausdagen?

Det är 234 dagar kvar till Nikolausdagen.Missa aldrig när Nikolausdagen infaller nästa gång!

Köp vår kalender eller bli medlem i Temadagar.se's vänner så får du tillgång till alla våra temadagar i din digitala kalender. Kalendern kan du visa ut i din digitala privata eller jobb-kalender vilket gör att du enkelt kan hålla dig uppdaterad om när olika temadagar infaller.

Taggar:

6 december, Nikolausdagen, Saint Nicholas Day,

Andra temadagar 6 december:

Städarnas dag