Nikolausdagen

Även om vi i Sverige inte firar Saint Nicholas (St Nikolaus), så görs det i en del andra europeiska länder. Lite som vi i Sverige är vana med på julafton firar man Saint Nicholas födelsedag på aftonen också, den 5e december, då han och hans hjälpare kommer förbi husen och lämnar paket. Idag är det framförallt en spännande och festlig tid för barn och man samlas ofta med familjen.

Ursprunget av Saint Nicholas och den traditionen som tillhör firandet av hans födelsedag är omdiskuterat, men en version skriver att hans person är baserad på ett Turkiskt helgon. Dock brukar man till exempel i Nederländerna referera till att han kommer med ångbåt från Spanien. Dessutom finns idag många diskussioner kring den figur som är hans hjälpare, ibland kallad Svarte Petter.

Det är mer ovanligt att fira helgon i Sverige än i andra europeiska länder på grund av vår mer Luteranska kulturhistoria, men andra exempel på temadagar som är (delvis) baserade på en helig figur är Mårten Gås och Lucia.

Fira julen med stil, köp en jultröja från jul-troja.se!

När är Nikolausdagen 2021?

Nikolausdagen är alltid den 6 december.

Hur många dagar är det kvar till Nikolausdagen?

Det är 319 dagar kvar till Nikolausdagen.Taggar:

6 december
Nikolausdagen
Saint Nicholas Day

Andra temadagar 6 december:

Städarnas dag

Vi förstår att du inte är här för annonserna men vi ser att du har Adblock aktiverat i din webbläsare vilket gör oss lite ledsna. Temadagar.se drivs nämligen av de intäkter vi får från annonserna vi har på sidan, detta gör att du behöver vitlista temadagar.se i ditt adblock-verktyg för att ha möjlighet att besöka vår hemsida.

Tack för din förståelse!