Våffeldagen

Firandet av Våffeldagen har en intressant och annorlunda bakgrund. Idag firas dagen oftast inte mer än att vi äter just våfflor. Dagen har dock sitt ursprung i Jungfru Maria bebådelsedag som är en kristen högtid. Högtiden firas nio månader före julafton då hon genom ärkeängeln Gabriel fick veta att Maria var havande med Jesus.

Vårfrudagen är ett annat namn för Våffeldagen. Våffeldagen infaller samma datum varje år, den 25 mars. Namnet våffeldag kommer troligtvis från att vårfrudag uttalades felaktigt och blev till vafferdag. Därifrån gick det i vissa dialekter över till vaffeldag och vaffla som är en äldre variant av ordet våffla och med det var våffeldagen född. Vid den här tiden på året passade våffla dessutom bra. Förr i tiden hade man nämligen större tillgång till ägg och mjölk efter vintern och därmed kunde våfflor lagas med råvarorna.

Recept på våfflor

Vill du testa göra egna våfflor? Hitta ingredienser på mat.se! Du kan köpa färdig smet eller göra en egen med hjälp av ett enkelt recept för att göra ca 8 våfflor:

100 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
4 dl mjölk

Blanda först de torra ingredienserna och rör sedan ner mjölken och vispa ordentligt för att undvika klumpar. Tillsätt sedan det smälta smöret, vispa runt och grädda i ett hett våffeljärn.

Servera din våffla med grädde och sylt eller varför inte lyxa till det med lite glass.

Läs mer om Våffeldagen och få härliga våffelrecept för att fira dagen.

När är Våffeldagen 2023?

Våffeldagen är alltid den 25 mars.

Hur många dagar är det kvar till Våffeldagen?

Våffeldagen är idag.


Missa aldrig när Våffeldagen infaller nästa gång!

Köp vår kalender eller bli medlem i Temadagar.se's vänner så får du tillgång till alla våra temadagar i din digitala kalender. Kalendern kan du visa ut i din digitala privata eller jobb-kalender vilket gör att du enkelt kan hålla dig uppdaterad om när olika temadagar infaller.

Taggar:

25 mars, Jungfru Marie bebådelsedag, Våffeldagen, Våfflor, vårfrudagen,

Vi förstår att du inte är här för annonserna och vi ser att du har Adblock aktiverat i din webbläsare vilket gör oss lite ledsna. Temadagar.se drivs av de intäkter vi får från annonserna vi har på sidan. Detta gör att vi önskar att du vitlistar temadagar.se i ditt adblock-verktyg för att sidan ska fortsätta utvecklas.

Tack för din förståelse!