Internationella pannkaksdagen

Internationella pannkaksdagen och semmeldagen firas alltid på samma datum och vi får ofta frågan om varför. Pannkakans dag, som den ofta kallas, kommer från början ifrån England där semlor inte är lika vanligt som här i Sverige. Att dagarna infaller samtidigt beror på att de båda firas tisdagen efter fastlagssöndagen som är den dag som inleder fastlagen. Fastlagen är den kristna högtid som benämns de 3 dagarna som infaller före fastan, fastan pågår sedan under 40 dagar och avslutas vid påsk. Internationella pannkaksdagen följer fastlagssöndagen och blåmåndagen som de sista dagarna askondagen då fastan inleds.

Idag firas dagen på olika sätt runt i världen där den har namn som Mardi Gras, Shrove Tuesday, Faschingsdienstag och Fastlagstisdag.

I England arrangeras under dagen många olika pannkakslopp dagen till ära. Det går ut på att man med en stekpanna i handen innehållande en pannkaka skall springa ett lopp där man som deltagare under loppets gång skall vända pannkakan i luften vid minst tre tillfällen.

Recept på pannkakor:
1 del vetemjöl
2 delar mjölk mjölk
1 ägg per dl vetemjöl
lite salt

Vispa ihop ingredienserna i en bunke, häll sedan ca 1 dl av smeten i smör i en stekpanna på ganska hög värme. Vänd när den börjar bli fast och få en gyllenbrun yta för att sedan steka på andra sidan.

Vi har just nu ingen information om när Internationella pannkaksdagen infaller nästa gång, vi vet inte ens om det är under 2024 eller 2025. Om du har information om dagen så kontakta gärna oss.


Missa aldrig en temadag igen!

Köp vår kalender eller bli medlem i Temadagar.se's vänner så får du tillgång till alla våra temadagar i din digitala kalender. Kalendern kan du visa ut i din digitala privata eller jobb-kalender vilket gör att du enkelt kan hålla dig uppdaterad om när olika temadagar infaller. Blir du medlem i Temadagar.se's vänner får du nu även vårt månadsvisa nyhetsbrev med information om kommande temadagar och annat unikt innehåll.

Kategorier:

Mat- och dryckesdagar

Taggar:

Internationella pannkaksdagen, Pannkakans dag, pannkakor