Fettisdagen

Fettisdagen, även kallad semmeldagen, semlans dag och fastlagstisdagen är en av våra mest firade temadagar. Fettisdagen firas tisdagen efter Fastlagssöndagen som är den dag som inleder fastlagen. Fastlagen är en kristen högtid som benämns de 3 dagarna som föregår fastan, fastan pågår sedan i 40 dagar innan påsk. Fettisdagen blir då i sin tur efter Fastlagssöndagen och Blåmåndagen den sista dagen innan fastan som inleds på Askondagen. Idag firas dagen i nästan varje svenskt hem och i de flesta länderna i världen, där dagen har namn som Mardi Gras, Shrove Tuesday, Faschingsdienstag och Fastlagstisdag.

Semla, fettisdagen

Semla, fettisdagsbulle eller hetvägg

Semla är idag en ikonisk bakelse och en viktig del av fettisdagsfirandet. Sedan sitt intåg i de svenska hemmen på 1200-talet har semlan haft många namn, två av dessa är fettisdagsbulle eller fastlagsbulle. Ett av de första namnen på en semla noterades i Sverige redan 1689, nämligen Hetvägg, ett namn som än idag är vanligt när semlan äts tillsammans med varm mjölk. Det ursprungliga sättet att servera semlor var just med mjölk, detta skedde innan grädden blev en del av semlan under modern tid, inte heller mandelmassan var en del av den ursprungliga semlan utan tillkom under 1800-talets mitt för att förenkla tillverkningen. Ursprungssemlan var en slät bulle som delades på mitten och gröptes ur, det urgröpta innehållet blandades med mandel, grädde och smör och petades sedan tillbaka i bullen. Semlor äts inte längre bara på fettisdagen utan börjar säljas redan vid trettondagen, på senare tid har många nya varianter av semlor dykt upp på marknaden, bland annat korvsemlan och semmelwrapen.

Fettisdagen inleder fastan och däremed nedräkningen till påsk. Läs mer om påsken och påsktraditioner och få tips och idéer inför påskfirandet – fira påsken lite extra i år!

Vi har just nu ingen information om när Fettisdagen infaller nästa gång, vi vet inte ens om det är under 2024 eller 2025. Om du har information om dagen så kontakta gärna oss.


Missa aldrig en temadag igen!

Köp vår kalender eller bli medlem i Temadagar.se's vänner så får du tillgång till alla våra temadagar i din digitala kalender. Kalendern kan du visa ut i din digitala privata eller jobb-kalender vilket gör att du enkelt kan hålla dig uppdaterad om när olika temadagar infaller. Blir du medlem i Temadagar.se's vänner får du nu även vårt månadsvisa nyhetsbrev med information om kommande temadagar och annat unikt innehåll.

Kategorier:

Populära dagar
Högtider
Mat- och dryckesdagar

Taggar:

fastlagstisdagen, Fettisdagen, hetvägg, semlans dag, semledagen, semmeldagen