temadagar.se logotype

Sveriges nationaldag

Sveriges nationaldag firas den 6 juni varje år sedan 1983, från 1916 fram till 1983 hette dagen Svenska flaggans dag då den inte var Sveriges nationaldag. Nationaldagen firas denna dag eftersom Sveriges konung Karl XIII den 6 juni 1809 undertecknade den regeringsform som varit grund för våra grundlagar, den regeringsform som gällde fram till 1974 då Sveriges nya regeringsform trädde i kraft. Det var även detta datum år 1523 som Gustav Vasa tillsattes som Sveriges konung och Sverige blev ett självständigt land. Dagen har även kallats Gustav Vasas dag och har tidigare varit en nationell minnesdag.

Det var först år 2005 som Sveriges nationaldag blev en officiell helgdag i Sverige, något som många jobbat både för och emot under flera år.

Om vädret vill firar man nationaldagen med en riktig sommarfest! Här hittar du de roligaste festlekarna till sommarfesten.


När är Sveriges nationaldag 2020?

Sveriges nationaldag 2020 infaller den 6 juni.


Vill du också kunna se direkt i din kalender vilken temadag som firas när? Du kan nu köpa hela vår kalenderfil och lägga in den i kalendern i din telefon eller dator. Läs mer om hur du köper kalendern här.

Andra temadagar samma dag:

Dagen-D
Den stora lupinbekämpardagen
Färskpotatisens dag
Fruktens dag
Motorhistoriska dagen
Sillens dag

Taggar:

6 juni
Nationaldagen
Svenska flaggans dag
Sveriges nationaldag