Alla sveriges 17 flaggdagar
Officiella flaggdagar i Sverige utgör en viktig del av nationens kulturella kalender och representerar olika händelser och traditioner som hyllas genom att hissa den svenska flaggan. Dessa flaggdagar är noga utvalda och beslutas av riksdagen för att skapa en enhetlig och ceremoniell atmosfär vid speciella tillfällen. Genom att lyfta flaggan hedrar vi både kungafamiljens viktiga ögonblick och viktiga kristna högtider.
Bland de högtidliga tillfällena då flaggan officiellt hissas finns några som är nära kopplade till kungafamiljen. Det inkluderar födelsedagar och namnsdagar för medlemmar av kungahuset. Svenska folket har genom åren utvecklat en stark koppling till kungafamiljen, och dessa flaggdagar blir symboliska tillfällen för att visa respekt och lojalitet mot monarkin.
Utöver kungafamiljens personliga jubileum inkluderar flaggdagarna också kristna högtider. Genom att markera dessa högtider med flagghissning integreras Sveriges långa kristna arv i den moderna flaggceremonin. Flaggningsritualerna under kristna högtider, som jul och påsk, ger en möjlighet för människor att uttrycka sin religiösa tillhörighet och fira de traditionella värden som har format landet.
Förutom de officiella flaggdagarna finns det också möjlighet att hissa flaggan vid personliga och familjemässiga händelser. Detta ger utrymme för individuell tolkning och skapar ett personligt sätt att delta i flaggtraditionen. Många svenskar väljer att hissa flaggan vid olika familjefiranden som födelsedagar, bröllop och andra glädjefyllda tillfällen.
Det är viktigt att notera att flaggning inte är begränsad till de officiella flaggdagarna. En av de fina aspekterna av flaggningstraditionen i Sverige är den frihet som medborgarna har att hissa flaggan när de känner för det, oavsett dag eller tillfälle. Detta skapar utrymme för spontanitet och ger människor möjlighet att uttrycka sina känslor och firanden när de själva önskar det. Vill du uppmärksamma en temadag lite extra kan du helt enkelt själv välja att hissa den svenska flaggan. Letar du efter samtliga temadgar i vår kalender hittar du dem här.
Flaggdagar 2024
Januari
1 - Nyårsdagen
28 - Konungens namnsdag
Mars
12 - Kronprinsessans namnsdag
April
20 - Påskdagen
30 - Konungens födelsedag
Maj
1 - Första maj
29 - Veterandagen
Juni
6 - Sveriges nationaldag
8 - Pingstdagen
21 - Midsommardagen
Juli
14 - Kronprinsessans födelsedag
Augusti
8 - Drottningens namnsdag
Oktober
24 - FN-dagen
November
6 - Gustav Adolfsdagen
December
10 - Nobeldagen
23 - Drottningens födelsedag
25 - Juldagen
Officiella flaggdagar 2025 infaller samma datum som flaggdagarna 2024.